Ontdek hoe onze scoutsgroep te werk gaat.

Wij zijn FOS

28e FOS De Sperwer is een open scoutsgroep uit Waarschoot, dat weet u ondertussen. Maar wat voor open scoutsgroep? Wij zijn trotse leden van FOS Open Scouting. FOS Open Scouting is een pluralistische jeugdbeweging met 52 eenheden, verspreid over heel Vlaanderen. Kom hier meer te weten over FOS. Als lid van FOS Open Scouting dragen wij waarden zoals openheid, diversiteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. Iedereen is welkom!

Onze takken

Onze scouts bestaat uit 9 takken. Bij elke tak staat er een enthousiaste leidersgroep voor je klaar! Zij zorgen elke week voor leuke spelletjes, technieken, thema vergaderingen, uitstappen, en zoveel meer!

Zaterdagtakken

Bevers - 5 tot 7 jaar (3de kleuterklas - eerste leerjaar)
Welpen - 7 tot 9 jaar (tweede leerjaar - derde leerjaar)
Wolven - 9 tot 11 jaar (vierde leerjaar - vijfde leerjaar)

Zondagtakken

Jongverkenners - 11 tot 13 jaar (zesde leerjaar - eerste middelbaar)
Verkenners - 13 tot 15 jaar (tweede middelbaar - derde middelbaar)
Pioniers - 15 - 17 jaar (vierde middelbaar - vijfde middelbaar)
Seniors - 17-18 jaar (zesde middelbaar)
Senior+ - 18-19 jaar (1ste hoger)
Stam - oud-leiding die de scouts niet los kunnen laten 😝

ONS LOKAAL

Wij verblijven sinds 2014 in de jeugdlokalen van Waarschoot. Onze buren zijn... KLJ Waarschoot en Chiro Waarschoot! Wij verblijven allemaal in hetzelfde complex, maar iedere jeugdbeweging heeft haar eigen lokalen en terrein. Een mooi initiatief, niet? Het adres van ons lokaal is Oostmoer 2b, 9950 Waarschoot. Wij verhuren ons lokaal niet. Wij verhuren ons materiaal niet.

DE EENHEIDSLEIDING

Expressieve Alpaca

Eenheidsleider

Goedhartige Gacela

Assistent-Eenheidsleider

Steuncomite

Steuncomité: Wat kan ik daaronder verstaan? Scoutswerking ondersteunen, Tevreden scoutsleden, Ervaringen delen, Uitdaging, Nieuwe mensen leren kennen, Collectief doel, Organiseren van activiteiten, Meewerken aan omkadering de Sperwer, Inkomsten voor onderhoud lokalen, aankoop en onderhoud spel- en kampeermateriaal, Toffe ontspanning, En zoveel meer! Voel jij enige verbondenheid met Scouts Waarschoot en heb je zin om een actieve en ondersteunende bijdrage te leveren aan de scoutswerking? Of voel je het kriebelen om sporadisch als vrijwilliger mee te helpen? Dat kan! Zowel ouders, familie of vrienden van scoutsleden als oud-leiding zijn zeer welkom om deel uit te maken van het steuncomité! Mail naar: steuncomite.desperwer@gmail.com Hopelijk tot dan!

Het uniform

Als leden van FOS Open Scouting zijn wij te herkennen aan ons typische blauwe uniform. Vanaf de Bevers is het daarom ook verplicht om elke week en op elk kamp in perfect uniform aanwezig te zijn. Elke eenheid van FOS Open Scouting heeft ook een eigen das. Een das is ook verplicht vanaf de Bevers.

Waarom een uniform? Ons uniform zorgt er voor dat we ten allen tijd herkenbaar zijn als scouts. Ons uniform versterkt ook het groepsgevoel. Daarnaast zijn de uniformen van FOS Open Scouting ook zeer stevig, wat ze ideaal maakt om in te spelen. Onze das onderscheidt ons van de andere eenheden. Wanneer het te warm is om een hemd te dragen, hebben we nog steeds onze das als herkenning.

Meer info over ons uniform vind je via FOS of in ons uniformbeleid.

afspraken en scoutswet

afspraken

  • Vergaderingen starten zaterdag stipt om 14 uur en eindigen om 17 uur. Vergaderingen op zondag starten stipt om 14u en eindigen om 17u15.
  • Indien u met de wagen uw kleine spruit afzet, vragen we u om uw wagen te parkeren op de camionparking, waar het mag, en de straat niet te blokkeren.
  • We sporen ook iedereen aan om zoveel mogelijk met de fiets naar de scouts te komen! Dat is gezond en goed voor het milieu!
  • Wie naar de scouts komt vertrekt niet voor het einde van de vergadering, dit is na de formatie! (tenzij afgesproken met de takleiding)
  • Iedereen blijft op het terrein.
  • Zondagtakken gaan af en toe alleen de baan op. We verwachten dat ze het verkeersreglement correct en op een volwassen manier toepassen.
  • Alcohol en drugs zijn niet toegestaan.
  • Elke Sperwer kent zijn/haar scoutswet en handelt ernaar.
  • Elke Sperwer wordt verwacht het uniformbeleid te kennen.

Scoutswet

welpen- en wolvenwet
Als welp speel ik samen met de anderen in de jungle Ik luister naar de oude wolven Ik ben eerlijk, vriendelijk en hou vol

scouts- en gidsenwet
Een gids/scout is eerlijk. Een gids/scout eerbiedigt de overtuiging van de anderen. Een gids/scout maakt zich nuttig. Een gids/scout is een vriend van allen. Een gids/scout is vriendelijk en hoffelijk. Een gids/scout kan gehoorzamen. Een gids/scout staat open voor de natuur en is milieubewust. Een gids/scout houdt vol. Een gids/scout is ijverig. Een gids/scout is zelfbewust, heeft eerbied voor zichzelf en voor de anderen.